fbpx

Dubrovnik – svetovno znano mesto in biser Jadrana

Biser Jadrana, kot je znan Dubrovnik, slovi po svoji slikoviti zgodovinski podobi in čudovitih plažah, ki jih pogosto obiskujejo številni svetovno znani zvezdniki. Dubrovnik je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij in se ponaša z zelo ugodnim podnebjem z več kot 250 sončnimi dnevi na leto. V njem živi več kot 42.000 prebivalcev. Ulice so polne zelenja s številnimi pomarančevci in limonovci. Dubrovnik je univerzitetno mesto z gledališčem in simfoničnim orkestrom.

Dubrovnik je bil nekoč pomembno trgovsko središče, znano po svoji blaginji in bogastvu. Mesto je bilo zgrajeno v 7. stoletju in je polno čudovitih zgodovinskih spomenikov. Nekoč je bilo to nepremagljivo mesto, trdnjava, danes pa je občudovano mesto, muzej. Mestne utrdbe sestavljata skoraj 2 kilometra obzidja, ki ga dopolnjuje 15 stolpov in več trdnjav. Najlepše je staro mestno jedro (Stari grad), ki je tudi pod Unescovo zaščito, prav tako baročna cerkev svetega Blaža (Crkva sv. Vlaha), ki je bila zavetnica mesta. Stari Dubrovnik je območje za pešce z znamenito promenado Stradun. Zanimiva je tudi trdnjava Lovrijenac, ki stoji na 37 m visoki pečini. V mestu je tudi več muzejev, ki se osredotočajo na zgodovino in kulturo mesta.

V Dubrovniku potekajo tradicionalne Dubrovniške poletne igre (Dubrovačke ljetne igre), na katerih na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru nastopajo različni igralci, plesalci in glasbeniki. V Dubrovniku redno poteka filmski festival Libertas, na katerem so predstavljeni filmi z vsega sveta, ki se na kakršen koli način dotikajo teme “svobode”, ki je v obliki besede Libertas (latinski izraz za “svobodo”) tudi v uradni zastavi mesta. Dubrovnik je znan tudi po številnih filmih in serijah, kot sta Igra prestolov ali James Bond: Casino Royale. Za ljubitelje teh filmov je lahko obisk Dubrovnika še bolj zanimiv.

V Dubrovniku je veliko restavracij s tradicionalno hrvaško kuhinjo in mednarodnimi specialitetami. Uživate lahko v svežih ribah, hobotnicah, kozicah in drugih morskih sadežih, ki so značilni za to območje. Poleg tega lahko poskusite tudi lokalno vino in oljčno olje, ki sta znana po visoki kakovosti in okusu. Za tiste, ki iščejo nočno življenje, je Dubrovnik poln nočnega življenja. V starem mestnem jedru je veliko barov, restavracij in klubov, ki ponujajo živo glasbo in ples do zgodnjih jutranjih ur. Mesto je znano tudi po svojih plažah in vodnih aktivnostih. Najbolj priljubljene plaže so Banje, Sveti Jakov in Lapad. Na teh plažah lahko uživate v soncu in morju ter se sprostite v eni od številnih restavracij in barov, ki se tam nahajajo.

Poleg tega Dubrovnik ponuja številne možnosti za izlete in raziskovanje okoliških mest in otokov. Med najbolj priljubljenimi izleti je obisk arhipelaga Elafita, kjer se lahko popeljete z ladjo in občudujete čudovite plaže in pokrajino. Druga zanimivost je otok Lokrum, ki je od mesta oddaljen le nekaj minut vožnje z ladjo. To je otok, poln zelenja, plaž in čudovitih botaničnih vrtov. Tu se lahko sprehodite, obiščete morski akvarij ali uživate v čudovitem razgledu z vrha trdnjave Fort Royale.

Dubrovnik je čudovito in zanimivo mesto, ki obiskovalcem ponuja številne zanimivosti. Zaradi čudovite zgodovinske arhitekture, čudovitih plaž in številnih dejavnosti je Dubrovnik idealen kraj za počitnice, sprostitev in zabavo. Če nameravate obiskati Hrvaško, ne zamudite obiska tega čudovitega mesta.

Izbirate lahko med široko paleto namestitev v biseru Jadrana, svetovno znanem mestu Dubrovnik. Uživajte v njegovi slikovitosti, zgodovinskem videzu in čudovitih plažah.

Namestitev Dubrovnik, Apartmaji Dubrovnik, Počitnice Dubrovnik, Hoteli Dubrovnik, Last Minute Dubrovnik

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024