fbpx

Nin – kraljevsko mesto slavne preteklosti

Nin je majhno zaspano mestece na obali Ninskega zaliva, severno od Zadra. Imenujejo ga mesto slavne preteklosti in najstarejše hrvaško kraljevsko mesto. V mestu se nahaja najmanjša katedrala na svetu, cerkev Svetega križa (Sveti Križ). Nin je izjemen zaradi svoje lege – razprostira se na majhnem otoku, ki ga s kopnim povezujeta dva starodavna kamnita mostova. Vstopamo vanj skozi Donja Gradska vrata, ki so se ohranila skupaj z več ostanki srednjeveških mestnih utrdb. Druga pomembna zgodovinska zgradba je župnijska cerkev svetega Anzelma iz Nina, ki je bil po krščanskem izročilu eden od 70 Jezusovih učencev.

Ninska laguna je ena glavnih znamenitosti Nina. Zaradi svoje lege je mesto idealno za sprehode in izlete v okolico, na primer na otok Vir, ki ga povezuje most, in seveda v največje mesto na tem območju – Zadar. Nedaleč stran so naravni pojavi – narodni park Paklenica in kanjon reke Zrmanje.

Nedaleč od Nina se nahaja eno od najbolj živahnih in priljubljenih letovišč Severne Dalmacije – Zaton, le 3 km južno, ki za razliko od številnih večjih in bolj znanih počitniških krajev svojim obiskovalcem ponuja ne le bogate možnosti za rekreacijo, temveč tudi šport in zabavo, in to v za Hrvaško nenavadno velikem obsegu. Zaton se nahaja v bližini mesta Zadar in je zaradi čudovite peščene plaže in turkiznega morja še posebej priljubljen med družinami z otroki. Na plaži so na voljo tudi ležalniki in senčniki. V Zatonu je veliko zgodovinskih spomenikov. Najbolj znana med njimi je srednjeveška cerkev svetega Nikolaja, ki se nahaja na trgu v središču mesta. V okolici mesta je več starodavnih trdnjav in ostankov rimskih stavb.

V najstarejšem hrvaškem kraljevem mestu Nin s čudovito Ninsko laguno lahko izbirate med široko paleto namestitev.

Namestitev Nin, Apartmaji Nin, Počitnice Nin, Hoteli Nin, Last Minute Nin

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024