fbpx

Brač – otok z najlepšo plažo na Jadranu

Otok Brač je tretji največji v celotnem jadranskem arhipelagu. Na severu se rahlo spušča proti morju, na jugu pa je zelo strm. Če želite uživati v lepem razgledu, obiščite najvišjo točko otoka, Vidovo goro (780 m nadmorske višine). Brač je tipičen apnenčast otok s pretežno skalnatim terenom, gozdovi pa pokrivajo skoraj 25 % površine otoka. Otok je odvisen od oskrbe z vodo po podvodnih cevovodih s celine. Na večjem delu otoka so čudovite plaže z drobnimi kamenčki in peskom. Največja znamenitost je plaža Zlatni rat, ki spreminja svojo obliko glede na veter in morske tokove ter velja za najlepšo plažo na Jadranu. Na otoku rastejo oljke, vinska trta, češnje in mandljevci. Razširjena sta tudi ovčjereja in ribolov, vključno s predelavo rib. Ukvarjajo se tudi s kamnolomstvom.

Vasi in naselja so v veliki meri ohranila svoj tipični dalmatinski značaj. Brač je privlačen tudi zaradi številnih arhitekturnih spomenikov: ilirskega (ciklopskega) obzidja, utrjenih naselij, imenovanih gradine, nizkih hiš z okroglim tlorisom iz lokalnega kamna, imenovanega bunja. Po Rimljanih so tu ostali številni sarkofagi, dva mavzoleja in ostanki drugih stavb. Starokrščansko obdobje predstavljajo ostanki svetišč, starokrščansko obdobje pa antične cerkve. Med najbolj privlačnimi spomeniki je skalni samostan Blaca.

Po uradnih statističnih podatkih ima otok Brač več kot 14.000 prebivalcev, upravno središče je Supetar, pomembno vlogo pa imajo tudi Pučišća, Nerezisća in Selce. Najbolj znana letovišča so Supetar in Bol, druga so Sutivan, Milna, Splitska, Postira, Pučišća, Povlja. Glavne prednosti Brača so čudovite plaže, bogata sredozemska vegetacija na območju letovišč in hotelov, sodobni hoteli, apartmaji, zasebne hiše in vile. Brač ima trajektno povezavo s Splitom iz Supetarja in mednarodno letališče, ki se uporablja predvsem v visoki sezoni, zlasti za čarterske polete.

Mesto Bol na otoku Braču s približno 1.700 prebivalci se nahaja na jugu in je znano po čudoviti plaži Zlatni rat, ki je ena najbolj fotografiranih plaž na svetu. Poleg te plaže Bol ponuja tudi številne druge dejavnosti in doživetja. Obiščete lahko lokalni muzej, če pa si želite adrenalina, se lahko preizkusite v jadranju na deski, kajtanju ali skoku s padalom. V Bolu je veliko restavracij in kavarn, kjer lahko uživate v tradicionalni hrvaški hrani in pijači, in ne pozabite na lokalno specialiteto – hobotnico pod pekačem. Če se odločite za bivanje v mestu Bol, vam priporočamo, da svojo nastanitev rezervirate vnaprej, saj je mesto v poletni sezoni polno turistov. Bol na otoku Braču je čudovita počitniška destinacija, kjer se lahko sprostite na plaži ali raziskujete celoten otok Brač.

Izberite namestitev na hrvaškem otoku Braču z najlepšo plažo na Jadranu, Zlatni rat, ki spreminja svojo obliko glede na veter in morske tokove.

Plaža Zlatni rat je največja atrakcija počitnic na hrvaškem otoku Braču.

Namestitev Brač, Apartmaji Brač, Počitnice Brač, Hoteli Brač, Last Minute Brač

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024