fbpx

Čiovo – otok zgodovine

Zaradi bližine celine in mostu v Trogirju je otok Čiovo zelo dobro dostopen. Najvišji vrh je Rudine, na otoku ni vodotokov, zato se mora oskrbovati z vodo s celine. Zaradi ugodnega podnebja gojijo mandljevce, vinsko trto, oljke in fige.

Čiovo je upravno del Trogirja, ima 6.000 prebivalcev in vse več novih stavb. Na otoku so občine Ciovo, Arbanija, Zedno, Okrug Gornji in Donji ter naselji Slatine in Prizidnice.

Prvotno ime otoka je Bua, ki je verjetno ilirskega izvora. Na otoku so se ohranile številne stavbe, kot so srednjeveška cerkev svetega Mavra (Sveti Mavro) v vasi Zedno, predromanska marijanska cerkev Marije Morske v kraju Čiovo, nekdanji gotski dominikanski samostan svetega Petra in svetega Janeza Božjega v vasi Bua, nekdanji gotski samostan svetega Janeza Božjega v vasi Sv. Križa (Sveti Križ) v Arbaniji, marijanska cerkev Gospa iz Prizidnice na vzhodu otoka na skalah, bizantinska ikona in gotska slika Križanja v župnijski cerkvi v Slatini ter ostanki zgodnjekrščanske cerkve svete Evfemije (Sveta Fumija) na otočku Sveta Fumija.

V zalivu Movarstica je priljubljena Bela plaža (Bijela plaža) in plaže v vasi Donji Okrug. Ob jugozahodni obali Čiova so otočki Sveta Fumija, Kraljevac in Galerija, na tem območju pa so dobri pogoji za športni ribolov. Na vzhodni obali so možnosti za prijetno kopanje v zalivu Supetarska. Okrug Gornji je bolj živahna počitniška destinacija s številnimi možnostmi zabave, promenado, restavracijami in kavarnami.

Izberite mirne počitnice ob kristalno čistem morju in v čudoviti naravi na otoku Čiovo z mediteranskim videzom.

Namestitev Čiovo, Apartmaji Čiovo, Počitnice Čiovo, Hoteli Čiovo, Last Minute Čiovo
Priporočamo:

      Apartmaji Hrvaška 2023Hoteli Hrvaška 2023Chorvátsko Ubytovanie 2023Chorvatsko Ubytování 2023Urlaub Kroatien 2023Urlaub Kroatien 2023Hiške za najem 2023Križarjenja po morju 2023