fbpx

Cres – otok okusne gastronomije in zgodovine

Otok Cres je drugi največji otok na Hrvaškem, ki se nahaja v Kvarnerskem zalivu in je znan po čudoviti naravi, plažah, zgodovinskih spomenikih in okusni hrani. Na njem živi približno 3.000 prebivalcev, ki se preživljajo z ribolovom in kmetijstvom, seveda pa je pomemben gospodarski prihodek otoka postal tudi turizem.

Otok Cres ima bogato zgodovino in številne zgodovinske spomenike, med katerimi so najbolj znani staro rimsko mesto Osor, ki je bilo nekoč pomembno trgovsko središče, katedrala svetega Petra in mestni muzej. Zanimiv kraj na otoku je tudi mestece Lubenice na vrhu hriba, ki ima čudovite ulice in trge s čudovitim razgledom na morje in okoliško pokrajino.

Za tiste, ki si želijo sprostitve, otok ponuja številne čudovite plaže, med katerimi je najbolj znana plaža Mali Bok, ki se nahaja na jugu otoka in je zelo priljubljena zaradi čudovitega turkiznega morja in finega peska. Za bolj aktivne je na otoku poleg pohodništva na voljo potapljanje, kolesarjenje, jadranje na deski in wakeboarding.

Za gastronomijo na Cresu so značilni sveži morski sadeži, zato večina lokalnih restavracij ponuja tradicionalne jedi iz svežih rib, kozic, školjk in hobotnic. Najbolj znani lokalni jedi sta čuspajz, gosta zelenjavna juha s koščki rib in mesa, ter buzara, ki jo sestavljajo sveže kozice, školjke ali hobotnice, dušene v paradižnikovi omaki. Značilne otoške dobrote so tudi okusno lokalno vino in oljčno olje. Večina vinogradov in oljčnih nasadov na otoku ponuja degustacijske oglede.

Izbirate lahko med številnimi apartmaji, hoteli in zasebno nastanitvijo na otoku Cresu, ki ponuja številne zgodovinske znamenitosti in bogato gastronomijo s tradicionalnimi lokalnimi specialitetami.

Namestitev Cres, Apartmaji Cres, Počitnice Cres, Hoteli Cres, Last Minute Cres

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024