fbpx

Korčula – deviški otok vina

Otok Korčula spada v skupino južnodalmatinskih otokov. Ima več kot 15.000 prebivalcev. Njegova obala je zelo razgibana in obdana s številnimi otočki (Badija, Majsan, Planjak, Vrnik, Sutvara, Ošjak, Proizd). Del otoka je gorat, hribi pa segajo več kot 500 metrov visoko. Na otoku rastejo zelo kakovostne vinske trte in južno sadje ter izvirajo nekatera priljubljena vina, kot so Pošip, Rukatac, Grk in Plavac. Ugodne podnebne razmere prispevajo k velikemu številu obiskovalcev otoka tudi zunaj sezone. Najbolj znane so obmorske vasi Korčula, Vela Luka, Lumbarda, Brna in Prizba ter celinske vasi Blato, Cara, Pupnat, Smokvica in Žrnovo.

Otok je bil naseljen že v prazgodovini, tako kot ves Jadran, prvi prebivalci so bili Iliri, pozneje Grki in nato Rimljani. V zgodovini je znana pomorska bitka med Benečani in Genovežani leta 1298, v kateri so Genovežani zajeli slavnega popotnika Marca Pola, ki je pozneje v genovskem zaporu sestavil svoj znameniti potopis po deželah Daljnega vzhoda. Dolga stoletja so otoku vladali Benečani, ki so mu vtisnili svoj značilen značaj in barvo. Skoraj celoten otok, zlasti pa glavno mesto Korčula, je skoraj nedotaknjen ohranil svoj starodavni izvirni značaj ter kulturne in zgodovinske spomenike.

Otok Korčula je s celino (Orebić) povezan s trajektom iz pristanišča Korčula-Dominće. Pristanišče neposredno v mestu služi predvsem ladjam za križarjenje in jahtam. Drugo pristanišče je v Veli Luki, kjer se ustavljajo trajekti in ladje iz Splita in nato nadaljujejo pot do otoka Lastovo.

Izbirate lahko med široko paleto namestitev na neokrnjenem starodavnem hrvaškem otoku Korčula, ki je bil dom slavnega popotnika Marca Pola.

Namestitev Korčula, Apartmaji Korčula, Počitnice Korčula, Hoteli Korčula, Last Minute Korčula

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024