fbpx

Lošinj – otok delfinov in zgodovine

Otok Lošinj se nahaja v zunanjem pasu kvarnerskega arhipelaga. V primerjavi s sosednjim Cresom je veliko manjši, vendar ima dvakrat več prebivalcev, več kot 9.000. Severni del otoka je gorat, obala pa je zelo razgibana, zlasti v južnem delu, kjer sta najbolj priljubljeni letovišči Mali Lošinj in Veli Lošinj. Lošinj obdajajo številni otoki in otočki, ki so postali priljubljene destinacije obiskovalcev otoka – Unije, Vele in Male Srakane, Susak, Ilovik, Vele in Male Orjule, Sveti Petar, Kozjak in Trasorka. Morje okoli otokov je bilo razglašeno za prvo zaščiteno morsko območje s poudarkom na intenzivnem varstvu lokalne kolonije delfinov (Tursiops truncatus), hrvaško dobri dupini. Mesti Mali in Veli Lošinj sta bili razglašeni za klimatski zdravilišči.

Lošinj je prvotno tvoril en velik otok s Cresom, imenovan Apsyrtides, ki je bil največji otok v Jadranskem morju, vendar so v antičnih časih na njegovem najožjem delu zgradili ozek kanal, da bi ladjam skrajšali plovbo, čez katerega je postavljen nihajni most, ki se obrača s pomočjo ročice. Otok Lošinj je bil poseljen že v prazgodovini, sledovi ilirskih naselbin so še vedno prisotni v obliki tako imenovanih liburnijskih gradišč. Pozneje so ga naselili Rimljani, po katerih so se ohranili ostanki rimskih podeželskih vil. V bližini otoka je bilo na globini 45 metrov odkrito izjemno arheološko odkritje, kjer je bil najden antični bronasti kip grškega atleta Apoksiomena.

Otok Lošinj je lahko dostopen prek otoka Cresa, na katerega lahko pridete s trajektom s celine (Brestova – Porozina), ali z otoka Krka (Valbiska – Merag), ki je s celino povezan z mostom. V sezoni je na voljo tudi trajektna linija Zadar – Mali Lošinj s postanki na otokih severnodalmatinskega arhipelaga (Ist, Olib, Silba, Premuda).

Izbirate lahko med številnimi namestitvami na hrvaškem otoku Lošinju in v živo opazujete delfine. Preberite vse informacije, ocene strank in si oglejte galerije fotografij.

Namestitev Lošinj, Apartmaji Lošinj, Počitnice Lošinj, Hoteli Lošinj, Last Minute Lošinj

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024