fbpx

Pag – miren hrvaški otok

Otok Pag je peti največji otok (285 km2) v Jadranu. Trenutno ima približno 8000 prebivalcev (je eden od otokov z najmanjšo gostoto prebivalstva). Na jugozahodu je nizek, na severovzhodu pa visok in strm. Predvsem ta stran je izpostavljena strašnemu hladnemu sunkovitemu vetru – bori. Večina otoka je gola in skalnata.

Na Pagu že od nekdaj izvažajo sol, ki je vir blaginje otoka. Pridobivali so jo iz obsežnih plitvih jezer, vendar je ta starodavna metoda skoraj izginila in danes sol pridobivajo z umetnim segrevanjem morske vode in njenim izhlapevanjem. Proizvodnja soli na otoku Pagu predstavlja 2/3 celotne hrvaške proizvodnje (1000 ton na leto).

Na Pagu je nekoč živelo ilirsko pleme Liburnijcev, ki so bili izurjeni mornarji in ladjedelci, po katerih so ostali ostanki utrjenih naselij in nekropol. V začetku 4. stoletja našega štetja, v času Rimljanov, je otok prizadel močan potres, v katerem je v morje padlo celotno mesto Cissa, ki je stalo na približnem mestu današnjega naselja Caska, katerega ostanki so vidni na dnu morja. Od konca 7. stoletja. so se na otoku začela naseljevati slovanska plemena. Od 15. do 19. stoletja so Pagu vladali Benečani, nato pa več kot 100 let Habsburžani.

Največja občina in upravno središče otoka je mesto Pag, druge občine pa so Novalja, Lun, Šimuni, Kolan in Dinjiška. Otok Pag je ponavadi cilj turistov, ki imajo raje preprostejše, cenejše in mirnejše bivanje, čisto morje in ne iščejo preveč hrupne družabne zabave in intenzivnega nočnega življenja. Izjema je plaža Zrće, ki je znano središče zabave (klubi na plaži, diskoteke, zabavni programi, animacije, tekmovanja), druge možnosti za zabavo in druženje pa so tudi v mestu Pag in Novalji.

Izberite namestitev na Pagu, otoku miru. Preberite vse informacije, ocene strank in si oglejte galerije fotografij.

Namestitev Pag, Apartmaji Pag, Počitnice Pag, Hoteli Pag, Last Minute Pag

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024