fbpx

Ugljan – otok zgodovine in ribolova

Otok Ugljan se nahaja v bližini Zadra. S sosednjim otokom Pašman je povezan z mostom čez kanal Ždrelac. Ugljan je eden najgosteje poseljenih otokov v Jadranu, saj ima več kot 7.500 prebivalcev. Notranjost otoka je gorata, na otoku pa v velikem obsegu gojijo oljke, fige in vinsko trto. Poleg kmetijstva je za otok pomemben tudi ribolov. Glavno naselje je Kali, ki velja za eno najpomembnejših ribiških središč na Jadranu. Vzhodni del Ugljana je nižji in bolj razgiban, zato so tu vsa naselja otoka: Ugljan, Lukoran, Sutomišćica, Poljana, Preko, Kali, Kukljica.

Na otoku Ugljan se razprostira trdnjava Svetega Mihovila (Tvrdjava Sv. Mihovil), ki so jo v 13. stoletju zgradili Benečani. Zgrajena je bila kot utrjena trdnjava na mestu benediktinskega samostana. Le 80 metrov od Preka leži slikovit otoček Galovac (imenovan tudi Školji), na katerem se nahaja frančiškanski samostan glagoljaških bratov iz 15. stoletja. Nekoliko dlje je majhen otok Ošljak s starokrščansko cerkvijo iz 10. stoletja in ostanki porušenih mlinov na veter iz 17. stoletja.

Danes Ugljan velja za eno od predmestij Zadra in je povezan s trajekti in ladjami iz Preka in tudi s sosednjega otoka Pašman iz Tkona do Biograda na Moru. Zanimivo je, da prebivalci otoka govorijo zelo nenavadno narečje, ki ga težko razumejo tudi sami Hrvati.

Izbirate lahko med široko paleto namestitev na hrvaškem otoku zgodovine in ribolova, Ugljanu. Preberite popolne informacije, ocene strank in si oglejte galerije fotografij.

Namestitev Ugljan, Apartmaji Ugljan, Počitnice Ugljan, Hoteli Ugljan, Last Minute Ugljan

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024