fbpx

Pelješac – bogastvo rdečega vina

Polotok Pelješac je za Istro drugi največji polotok na Hrvaškem. Polotok odlikujejo odlična rdeča vina, čudovita narava, bogata vegetacija, slikovita mesta in zalivi s čudovitimi plažami. Najbolj priljubljena letovišča so Orebić, Trpanj, Viganj, Kučište in Žuljana. Na polotoku živi več kot 8000 prebivalcev.

Polotok je edini kraj v Evropi, kjer šakali živijo v naravi. V notranjosti so večinoma vinogradi. Od tod izvirajo znamenita vina blagovnih znamk Dingač in Postup. Na obali gojijo južno sadje, mandlje in oljke. Razcvet doživlja tudi ribištvo, vključno z umetnim gojenjem ostrig.

Prvi zgodovinski prebivalci polotoka so bili Iliri, po katerih je v bližini naselja Nakovana ostalo odkritje evropskega pomena – pomembno ilirsko svetišče iz prvega tisočletja pred našim štetjem. Najdbe iz grškega in rimskega obdobja so redke. Iz starokrščanskega in predromanskega obdobja je nekaj zelo dragocenih cerkva, zlasti cerkev svetega Mihaela (Sveti Mihovil) s freskami, iz poznega srednjega veka pa so gotski frančiškanski samostani.

Glavno turistično središče je mesto Orebić, ki slovi po čudovitih plažah. Za najlepši del obale veljajo obalna mesta Kučište, Viganj in Lovište. Morje v bližini naselja Viganj velja za najprimernejše mesto za deskanje, kjer je potekalo tudi evropsko prvenstvo v deskanju na vodi. Na južni obali so Žuljana, Trstenik in Prapratno prijetna manjša letovišča.

Na polotoku Pelješac so na voljo trajektne povezave iz Trpanja v Ploče na celini, iz Orebića v Korčulo-Dominće in iz Prapratne v Sobro na otoku Mljet pri Kamnu. Za vozni red glejte poglavje Ladijski promet).

Izbirate lahko med široko paleto namestitev na hrvaškem polotoku Pelješac, ki slovi po odličnih rdečih vinih in najboljšem jadranju na deski.

Namestitev Pelješac, Apartmaji Pelješac, Počitnice Pelješac, Hoteli Pelješac, Last Minute Pelješac
Priporočamo:

      Apartmaji Hrvaška 2023Hoteli Hrvaška 2023Chorvátsko Ubytovanie 2023Chorvatsko Ubytování 2023Urlaub Kroatien 2023Urlaub Kroatien 2023Hiške za najem 2023Križarjenja po morju 2023