fbpx

Nacionalni parki na Hrvaškem

Na Hrvaškem so številni čudoviti narodni parki, ki ponujajo čudovito pokrajino in številne zanimive poti za pohodnike. Tukaj je seznam nekaterih najlepših in najbolj priljubljenih narodnih parkov na Hrvaškem s podatki o tem, kaj lahko v njih vidite:

Plitvička jezera so najstarejši in največji nacionalni park v državi in se nahajajo v osrčju Hrvaške. Znan je po čudovitih kaskadnih jezerih, prepletenih s čudovitimi slapovi in slikovitimi potmi. Park je dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, vključno z različnimi vrstami ptic, rib in ptic roparic. Tu je bil posnet zelo znan film Zaklad na Srebrnem jezeru z Winnetoujem in Old Shatterhandom v glavnih vlogah.

slapovi in jezera v čudoviti zeleni naravi
Plitvička jezera Hrvaška

Nacionalni park Krka se nahaja v bližini mesta Šibenik in je znan po čudovitih slapovih in jezerih. V narodnem parku se nahajajo tudi številne zgodovinske in kulturne znamenitosti, vključno s srednjeveškim samostanom in starodavnim mestom Skradin.

Narodni park Kornati leži v Jadranskem morju in obsega več kot 100 otokov in otočkov. Je priljubljena potapljaška točka in ponuja številne možnosti za raziskovanje podvodnega sveta.

Narodni park Mljet se nahaja na otoku Mljetu in je znan po svoji bogati flori in favni. V parku je tudi starodavni samostan in rimske ruševine.

Narodni park Paklenica se nahaja v gorovju Velebit in ponuja številne možnosti za pohodništvo in planinarjenje. V parku je tudi veliko zanimivih skalnih oblik in jam.

Narodni park Risnjak se nahaja blizu hrvaško-slovenske meje in je dom številnih živalskih vrst, med drugim risa in medveda. V parku je tudi veliko pohodniških poti in ponuja številne čudovite razglede.

Narodni park Sjeverni Velebit se nahaja v gorovju Velebit in je dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, vključno z redkim zlatim orlom in kozorogom. V parku se nahaja tudi najdaljša pohodniška pot na Hrvaškem, ki ponuja čudovit razgled na okoliško pokrajino.

Nacionalni park Brioni se nahaja na majhnem arhipelagu Brioni ob obali Istre in je dom številnim živalskim vrstam, vključno s sloni in žirafami. V parku je tudi staro rimsko naselje in številni zgodovinski spomeniki.

Nacionalni park Učka se nahaja v gorovju Učka na istrskem polotoku in ponuja čudovit razgled na Jadransko morje in okoliško pokrajino. V parku so tudi številne jame in zgodovinski spomeniki.

Nacionalni park Lonjsko polje se nahaja v nižinskem delu reke Save in je dom številnih redkih vrst ptic, med drugim planinskega orla in čaplje. V parku so tudi številne kolesarske in pohodniške poti.

V vsakem od teh nacionalnih parkov boste uživali v čudoviti naravi in številnih zanimivostih. Ne glede na to, ali ste ljubitelj pohodništva, potapljanja ali pa želite le preživeti čas v naravi, vam hrvaški narodni parki ponujajo vse, kar potrebujete za nepozabne počitnice.

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024