fbpx

Plitvička jezera

Plitvička jezera na Hrvaškem so eno od najbolj osupljivih naravnih čudes v Evropi. Ta nacionalni park je znan po kristalno čistih jezerih, slikovitih slapovih in bujni vegetaciji, ki vsako leto privabi na milijone turistov. Za mnoge obiskovalce postane simbol lepote in harmonije ter doživetje, ki pusti nepozaben vtis. Plitvice se nahajajo v središču Hrvaške, v Dinarskih Alpah. Ta edinstveni kompleks sestavlja 16 jezer, povezanih s kaskadami in slapovi. Njihov nastanek sega v ledeno dobo, ko so nastala z naravnimi procesi erozije in odlaganja apnenčastih sedimentov. Narodni park Plitviška jezera je bil ustanovljen leta 1949, od leta 1979 pa je Unescov seznam svetovne dediščine. Od takrat je postal simbol Hrvaške in glavna turistična destinacija.

Najznačilnejša značilnost Plitviških jezer je kristalno čista voda, katere barva se spreminja od turkizno modre do zelenkastih odtenkov. V teh vodah živijo številne redke rastlinske in živalske vrste, med njimi tudi ogrožene vrste, kot je rjavi medved. Park je znan tudi po svojih slapovih, od katerih najvišji doseže 78 metrov. Vsako leto, zlasti spomladi in jeseni, se njihov videz spreminja glede na padavine in pretok vode. Sprehodi po lesenih poteh in mostovih omogočajo obiskovalcem, da odkrivajo to edinstveno pokrajino z različnih zornih kotov in perspektiv. Vsak kotiček razkriva novo pokrajino, ki vas bo očarala s svojo naravno lepoto.

slapovi in jezera v čudoviti zeleni naravi
Plitvička jezera Hrvaška

Nacionalni park Plitvice poleg sprehodov ponuja tudi druge dejavnosti, kot so čolnarjenje po jezerih ali pohodništvo po okoliških gorah. Ljubitelji narave bodo našli veliko priložnosti za fotografiranje, opazovanje ptic in sprostitev v edinstvenem okolju. Za tiste, ki iščejo pustolovščine, so na voljo izleti s kajaki in kanuji po jezerih ali vodeni gorski pohodi, ki vam bodo pokazali skrite kotičke parka ter vam pripovedovali o njegovi zgodovini in biotski raznovrstnosti. Zemljevidi Plitviških jezer so na voljo na spletu, natisnjen zemljevid pa lahko dobite na kraju samem v informacijskih centrih v narodnem parku. Ti zemljevidi vam bodo pomagali pri načrtovanju poti in odkrivanju različnih delov parka, vključno z jezeri, slapovi in pohodniškimi potmi.

Vreme Plitvička jezera

Vreme v Plitviških jezerih je lahko zelo spremenljivo glede na letni čas. V poletnih mesecih lahko pričakujete toplo in sončno vreme s povprečnimi temperaturami okoli 25-30 °C, občasno pa lahko pride do kratkih deževij. Jeseni in spomladi je lahko hladneje s temperaturami okoli 10-15 °C, pogosto pa so tudi padavine, zaradi česar je lahko sprehod po parku zelo prijeten in svež.

Vstopnice za Plitvička jezera

Plitvička jezera na Hrvaškem so pravi zaklad narave, ki s svojo edinstveno lepoto in veličino osupne vsakega obiskovalca. Ne glede na letni čas vam bo obisk tega narodnega parka prinesel nepozabna doživetja in spomine za vse življenje. To je kraj, ki si zasluži biti na seznamu vseh popotnikov in ljubiteljev narave. Zaradi obsežnosti narodnega parka Plitvice vam priporočamo, da si za njegovo raziskovanje vzamete dovolj časa, vsaj 5 ur. Plitvička jezera ponujajo dih jemajočo pokrajino pozimi, ko je ledeno modra voda v kontrastu z belim snegom in zamrznjenimi slapovi, kar ustvari čaroben pogled na to naravno lepoto. Vstopnine za Plitviška jezera se razlikujejo glede na letni čas in starost obiskovalca. V vstopnino sta vključena vožnja s panoramskim vlakom in križarjenje z ladjico. Če bi radi park raziskovali dlje časa, lahko kupite tudi dvodnevno vstopnico.

Powered by GetYourGuide

Namestitev Plitvička jezera

Območje Plitviških jezer ponuja široko paleto nastanitev, od luksuznih hotelov in penzionov do kampov in apartmajev. Mnogi od njih ponujajo udobne in sodobne zmogljivosti, ki vam bodo omogočile, da boste v tem slikovitem območju kar najbolje uživali. Kar zadeva prehranjevanje, je v samem parku več restavracij in kavarn, kjer lahko uživate v tradicionalni hrvaški kuhinji in mednarodnih jedeh. Ne pozabite poskusiti lokalnih specialitet, kot so sveža morska jegulja ali sir z lokalnih kmetij.

      Apartmaji Hrvaška 2024Chorvátsko Ubytovanie 2024Chorvatsko Ubytování 2024 Wakacje i Wczasy w Chorwacji 2024Urlaub Kroatien 2024Urlaub Kroatien 2024Hiške za najem 2024Križarjenja po morju 2024